Review: Alfred Mozer; Duitser - Nederlander - Europeaan

Alfred Mozer; Duitser - Nederlander - Europeaan Alfred Mozer; Duitser - Nederlander - Europeaan by Paul Weller


Moeilijk om hier echt een waardering voor te geven, daar dit een biografie is, en geen boek dat je 'eventjes' leest. Ik heb dan ook geen echte review geschreven.

Quote van https://nl.wikipedia.org/wiki/Alfred_...
Alfred Mozer (Kassel, 15 maart 1905 – Arnhem, 12 augustus 1979) was een verzetsstrijder en sociaal-democraat.

Mozer was de zoon van een Hongaarse vader die leerlooier was en een Duitse moeder. Op zijn veertiende werd hij textielarbeider en op zijn negentiende journalist bij het Kassler Volksblatt. In 1920 verwierf hij de Duitse nationaliteit. In 1933 vluchtte hij naar Nederland nadat Hitler aan de macht was gekomen. Hij werd secretaris van de voorzitter van de SDAP, Koos Vorrink. Op 14 mei 1940 dook hij onder. Vanaf oktober 1940 zat Mozer ondergedoken in Poortugaal waar hij commentaren schreef op de oorlogsgebeurtenissen. Ze werden gelezen door de intellectuelen van het dorp zoals medewerkers van de psychiatrische kliniek 'Maasoord' In het begin verschenen de commentaren zonder titel, in het laatste oorlogsjaar kregen ze de naam De Kieuwelander mee. Toen na de spoorwegstaking de elektriciteit was uitgevallen liet Alfred Mozer dagelijks bulletins verschijnen waarvoor hij in de nacht naar de radio luisterde. Met een verborgen radio ontving hij Radio Oranje.


Het interessantste van dit boek voor mij was dat het gedurende 5 jaar plaats vond in de plaats waar ik woon, en dat Mozer ondergedoken heeft gezeten in het huis waar nu mijn ouders wonen.

In de na-oorlogse jaren werd Mozer vooral actief als voorvechter van de Europese beweging.

View all my reviews